Maria Kalaniemi

Seaside Sounds from Finland

Maria Kalaniemi, Kuva: Pentti Hokkanen

“Minulle kansanmusiikki on inhimillistä ja koskettavaa, syvällistä taidetta, jossa mielikuvituksella ei ole rajoja. Kansanmuusikkona saan olla samalla sekä säveltäjä että esittäjä ja tulkitsija. Se on vaativaa, mutta vapauttavaa.”

Harmonikkataiteilija Maria Kalaniemi (s. 1964) on kansainvälisen huipputason muusikko, omaleimainen säveltäjä sekä kysytty pedagogi ja tuottaja. Hän on yksi uuden kansanmusiikkiaallon pioneereista ja on tehnyt lähes neljänkymmenen vuoden aikana mittavan uran kotimaassaan ja ulkomailla uudistaen käsitystä harmonikasta ja sillä soitettavasta musiikista. Maria Kalaniemi on yksi ensimmäisistä, joka on käyttänyt melodiabassoharmonikkaa kansanmusiikin yhteydessä ja myös laulu on tärkeä osa hänen musiikillista ilmaisuaan.

Maria Kalaniemi ammentaa musiikillisia aineksia niin runolaulusta, suomalaisesta tangosta kuin suomenruotsalaisista juuristaan. Hän on esiintynyt ympäri maailmaa monien kokoonpanojen kanssa ja tekee tällä hetkellä yhteistyötä mm. Timo Alakotilan, Eero Grundströmin, Marianne Maansin ja Désirée Saarelan sekä valokuva- ja videotaiteilija Elina Brotheruksen kanssa. Usean vuoden ajan hän oli myös mukana kansainvälisessä Accordion Tribe –harmonikkakokoonpanossa. Kalaniemi on julkaissut kymmeniä kansainvälisesti menestyksekkäitä levyjä, joista kaikki uusimmat ovat saavuttaneet korkeita sijoituksia World Music Charts Europe -listalla.

Maria Kalaniemi on syntynyt ja kasvanut Espoossa, jossa hän edelleen asuu, mutta hänellä on vahvasti kaksikielinen tausta ja vahvoja juuria myös Savossa. Hän on myös kotikaupunkinsa JuuriJuhla-RotFest-kansanmusiikkifestivaalin taiteellinen johtaja. Kalaniemi on suorittanut musiikin maisterin tutkinnon Sibelius-Akatemiassa, jossa hän aloitti opintonsa vuonna 1983 kuuden ensimmäisen kansanmusiikkiosaston opiskelijan joukossa. Hän valmistui myös musiikin tohtoriksi samasta korkeakoulusta vuonna 2009. Hän on kouluttanut monia johtavia pohjoismaisia kansanmuusikoita (soittimesta riippumatta) sekä Sibelius-Akatemiassa että Tukholman Kuninkaallisessa musiikkikorkeakoulussa. Maria Kalaniemelle on myönnetty lukuisia palkintoja ja apurahoja, muun muassa musiikin valtionpalkinto vuonna 2018. Samana vuonna hänet valittiin myös ensimmäisenä suomalaisena kansanmuusikkona Ruotsin Kuninkaallisen Musiikkiakatemian jäseneksi. 

Lisätietoja: www.mariakalaniemi.com