Désirée Saarela

Seaside Sounds from Finland

Désirée Saarela, Foto:Andreas Haals

“Texterna, berättelserna och känslan i dem utgör kärnan i min musik. Omgivningen, människorna, relationerna, skogen, havet, de vidsträckta landskapen och naturen i sig inspirerar mig och blir till sånger.”

Désirée Saarela (f. 1980) är en finlandssvensk singer-songwriter och folksångerska, vars sånger har en stark förankring i det folkliga uttrycket. Hennes intresse för folkmusik väcktes via den irländska musiken och hennes sånger har jämförts med t.ex. Joni Mitchell, Joan Baez och Ulf Lundell. Hennes instrument är sång, gitarr och mandolin.

Den finlandssvenska folkmusiken och Désirée Saarelas egna sånger möts i ett gränsland mellan traditioner och nyskrivet. Med sin berättarförmåga tar hon sånger och berättelser från gångna tider tillbaka till vår tid. Hon uppträder solo samt med ensembler som Désirée Saarela & Triskel, Désirée Saarela & Maria Kalaniemi och barnmusikduon Skrubiluttan Å Skrubilej med Marianne Maans. Hon har också gett ut en rad skivor med eget material tillsammans med dessa ensembler.

Désirée Saarela är född och uppvuxen i Helsingfors men numera bosatt i Pedersöre i Österbotten. Upplevelsen av att ha flyttat många gånger mellan stad och glesbygd har präglat Désirées liv och även satt sina spår i Désirées sånger och texter. Hon är utbildad musikpedagog från Yrkeshögskolan Novia med folklig sång som huvudämne samt magister i folkmusik från Sibelius-Akademin. 

Mera information: www.desireesaarela.fi